Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πώς μετακινούμε πράγματα με τα μάτια;

Τα ποντίκια κινδυνεύουν, αλλά όχι από γάτες. Κινδυνεύουν από το βλέμμα μας. Μια νέα τεχνολογία, με την ονομασία EyeDrop, επιτρέπει στον χρήστη να μετακινήσει ένα αρχείο ή ένα φάκελο από την οθόνη του επιτραπέζιου υπολογιστή του στην ταμπλέτα ή στο «έξυπνο» κινητό του, ρίχνοντας απλώς μια ματιά.


Βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, με επικεφαλής τον Τζέισον Τέρνερ, χρησιμοποιούν μια στερεωμένη στο κεφάλι συσκευή καταγραφής του βλέμματος, η οποία ταυτόχρονα καταγράφει το οπτικό πεδίο του χρήστη. Κατά αυτό τον τρόπο, το EyeDrop είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς το σημείο της οθόνης όπου κοιτάζει ο χρήστης.

Όταν ο χρήστης κοιτάξει κάτι, θα πρέπει να πατήσει ένα πλήκτρο με το οποίο επιλέγει το αντικείμενο και, στη συνέχεια, να στρέψει το βλέμμα του εκεί που θέλει να μετακινηθεί αυτό το αρχείο (tablet, smartphone, laptop). Εφόσον οι δύο αυτές συσκευές συνδέονται ασύρματα, το αρχείο μεταφέρεται απλώς με μια ματιά.

Η νέα τεχνολογία εκτιμάται ότι θα είναι χρήσιμη για τη μεταφορά αρχείων και γενικότερα ψηφιακού περιεχομένου από δημόσιες και κοινόχρηστες οθόνες στις προσωπικές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές των χρηστών.

Ήδη ορισμένες εταιρίες, όπως η σουηδική Tobii, αναπτύσσουν τεχνολογία παρακολούθησης του βλέμματος, με σκοπό να την ενσωματώσουν σε φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες εντός του 2014.

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου