Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ

Στην επικοινωνία αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι να μπορείς να μπαίνεις στη θέση των άλλων. Δεν έχει σημασία μόνο να ξέρεις τι θέλεις θα πεις. Αυτό, αν θέλετε, είναι το εύκολο κομμάτι. Έχει εξίσου σπουδαία σημασία να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να μπορείς να νιώσεις αυτό που θα αισθανθεί όταν ακούσει αυτό που του λες. Στην ψυχολογία της επικοινωνίας αυτό λέγεται ενσυναίσθηση.

Την ικανότητα αυτή, την έχουν ξεχωριστοί άνθρωποι.


Όσο είναι νέοι, μοιάζουν με περιπλανώμενους ιππότες. Πέφτουν και σηκώνονται από το άλογό τους. Μονομαχούν, πληγώνονται, νικάνε, χάνουν, αλλά δεν σταματάνε. Και στα διαλείμματα της περιπλάνησης, όταν βγάζουν την πανοπλία, ξέρουν πως να μεταμορφώνονται σε τροβαδούρους.

Όταν μεγαλώσουν, έχουν κάτι που τους κάνει να μοιάζουν με «Μάγους». Αρχίζουν να διαμορφώνουν την πραγματικότητα με τη σκέψη και το βλέμμα τους. Αλλάζουν τον κόσμο ολόκληρο, με τη δύναμη των λέξεων και μόνον.

Είναι σπάνιοι. Δεν χωράει αμφιβολία για αυτό. Και όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ξέρουν να επικοινωνούν. Ξέρουν να ενθουσιάζουν αλλά και να πείθουν. Οι άλλοι τους ακούνε, διότι πριν μιλήσουν έχουν καταφέρει να μπουν στη θέση αυτών στους οποίους απευθύνονται. Έτσι καταφέρνουν να δώσουν παράδειγμα.

Ο κόσμος μας ευτύχησε να γνωρίσει μερικούς. Τον Μαχάτμα Γκάντι. Τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Τον Τζον Λέννον. Τη Μητέρα Τερέζα. Τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος μας αποχαιρέτησε πριν λίγες μέρες.

Είναι άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν την ανθρωπότητα στην καλύτερή της έκφραση, πράγμα που συνδέεται με την ιδέα ότι ο Θεός μας έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Και το αληθινά υπέροχο, ξέρετε ποιο είναι; Πως συνεχίζει να το κάνει! Το Καλό γεννιέται πάντα. Όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά διαρκώς. Μέρα – Νύχτα. Όποτε πρέπει να αναλάβει αποστολή. Όποτε μια ψυχή, σαν άλλος Καζαντζάκης, λέει: «… εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω…».

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου