Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα ΕΑΣ - ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες, με τον Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος».
Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία, έτσι ώστε μέσα στην εβδομάδα να εκταμιευθεί και η δόση του 1 δισ. ευρώ.
«Αρκετά έως πολύ δημιουργική» χαρακτήρισε τη συνάντηση των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας την Κυριακή το βράδυ με την τρόικα με θέμα τα ΕΑΣ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η χθεσινή σύσκεψη με αντικείμενο την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Το πιθανότερο είναι να εγκριθεί στο Eurogroup της Τρίτης και να εκταμιευθεί την Πέμπτη.
Στη συνάντηση εκτός από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά.
«Ίσως αύριο να καταλήξουμε. Θα το αποτιμήσει η τρόικα απόψε. Θα στείλουμε και εμείς και άλλα στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση των ΕΑΣ για το επόμενο 12μηνο» ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο ίδιος εξήγησε: «Θα φτιάξει η τρόικα την έκθεσή της. Θα την στείλει αύριο στο EuroWorking Group και αυτό είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup που θα γίνει την Τρίτη. Εάν εγκριθεί η δόση την Πέμπτη εκταμιεύεται».
«Θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο» ανέφερε μετά τη χθεσινή σύσκεψη έτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου