Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Η μύτη μας "μυρίζει" τον κίνδυνο πριν τον αντιληφθεί ο εγκέφαλος

Και όμως δεν πρόκειται για λάθος! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ράντγκερς στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι οσμές που έχουν συνδεθεί με επώδυνες εμπειρίες, κάνουν τη μύτη να αντιδρά με τρόμο, πριν καν προλάβει ο εγκέφαλος να αντιληφθεί το ερέθισμα.


Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», η αντίδραση του οργανισμού σε τρομακτικά ερεθίσματα μπορεί να συμβαίνει σε αισθητηριακό επίπεδο, πριν ο εγκέφαλος προλάβει να ερμηνεύσει το ερέθισμα.


«Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι η μάθηση συμβαίνει μόνο βαθιά στον εγκέφαλο. Βλέπουμε όμως τώρα ότι το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε απειλητικά ερεθίσματα και ότι η μάθηση του φόβου μπορεί να επηρεάσει τα σήματα που διαβιβάζονται από τα αισθητήρια όργανα στον εγκέφαλο», εξηγεί ο Τζον ΜακΓκαν, επικεφαλής της μελέτης.


Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια, τα οποία υπέβαλαν σε μια σειρά ήπιων ηλεκτροσόκ, ενώ ταυτόχρονα τα εξέθεταν σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά.




Όταν τα πειραματόζωα αντιδρούσαν με φόβο στη συγκεκριμένη οσμή, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.


Όπως προέκυψε από τις μετρήσεις, τα νευρικά κύτταρα στις μύτες των εκπαιδευμένων πειραματόζωων είχαν αρχίσει να αντιδρούν πιο έντονα στη συγκεκριμένη οσμή, συγκριτικά με ποντίκια που δεν είχαν μάθει να φοβούνται τη μυρωδιά.


Παράλληλα, τα νευρικά κύτταρα τις μύτης των εκπαιδευμένων ποντικών παρήγαγαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες ποσότητες νευροδιαβιβαστών, όταν αντιλαμβάνονταν το τρομακτικό ερέθισμα.


Μέχρι σήμερα, οι νευροεπιστήμονες πίστευαν ότι ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως τρομακτικό, παρά μόνο όταν ο εγκέφαλος αντιληφθεί το ερέθισμα αυτό μέσω των αισθήσεων.



Πηγή: http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου